Globálne svetové príjmy z hudobných nahrávok v roku 2023 vzrástli

26.03.2024 Celý región

Bratislava 25. marca (TASR) - Celosvetové príjmy z hudobných nahrávok sa v roku 2023 zvýšili o 10,2 percenta, a to najmä vďaka rastu predplatiteľov streamovania. Uvádza to Medzinárodná federácia fonografického priemyslu (IFPI), ktorá zastupuje nahrávací priemysel na celom svete. Údaje zverejnené v správe IFPI Global Music Report ukazujú, že celkové obchodné príjmy dosiahli v roku 2023 28,6 miliardy USD, čo je deviaty rok rastu po sebe. TASR informoval Leoš Bednář z Českej národnej skupiny IFPI.

Príjmy zo streamovania predstavovali väčšinu rastu tržieb a celkového podielu na trhu. Samotné príjmy zo streamovania predplatného vzrástli o 11,2 percenta a tvorili takmer polovicu (48,9 percenta) svetového trhu. V roku 2023 počet predplatiteľov hudobných streamovacích služieb prvýkrát prekročil 500 miliónov a v súčasnosti existuje viac ako 667 miliónov používateľov predplatených účtov, pričom penetrácia domácností sa v jednotlivých krajinách výrazne líši.

Silný rast zaznamenali aj iné formáty s dvojciferným percentuálnym nárastom fyzických príjmov (o 13,4 percenta) a ziskom príjmov z výkonnostných práv (o 9,5 percenta). Toto je tretí rok po sebe, v ktorom sa digitálne aj fyzické príjmy zvýšili súčasne. Príbeh rastu na celom svete bol pozitívny, pretože práca a investície nahrávacích spoločností prispeli k tomu, že každý región zaznamenal v roku 2023 rast tržieb. Päť zo siedmich regiónov sveta zaznamenalo dvojciferný percentuálny zisk.

Rast príjmov v jednotlivých regiónoch sveta je nasledovný: USA a Kanada +7,4 percenta, Európa +8,9 percenta, Ázia +14,9 percenta, Latinská Amerika +19,4 percenta, Austrália +11,3 percenta, Nový Zéland +8,4 percenta, Blízky východ a severná Afrika +14,4 percenta. Príjmy zo streamovania opäť dominovali na Blízkom východe a v severnej Afrike s podielom na trhu v tomto regióne 98,4 percenta. Celkové príjmy regiónu Blízkeho východu a severnej Afriky vzrástli v roku 2023 o 14,4 percenta, čím prekročili mieru globálneho rastu.
 

Vyberte región